2010. június 29., kedd

Hajrá FIFA!

Ez az! Örvendezik az ex alacsonyabb osztályú lelkem, hogy végre velünk is törődik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség! A hierarchia csúcsán olyasvalaki trónol, aki nem feledkezik meg arról, hogy a foci elsősorban a csórók sportja. Ő a sportemberek elnöke!
Ő kitart amellett, hogyha a BLASZ (Budapesti Labdarúgó Szövetség) osztályaiban nincs videó-bíró, akkor gazdagéknál se legyen! Egyenlő pályák, egyenlő esélyek!
De ne álljunk meg a videó-bírótlanság egységesítésénél!
Mint kiöregedett ex-jobb-bekk (bár voltam balbekk és jobboldali középpályás is), határozottan állíthatom, hogy van még pár dolog, ami a BLASZ meccseken nincs, tehát a szuper-elitnek is tartózkodnia kellene tőle.
Egyrészt egy csomó helyen nincs füves pálya. Ebből logikusan következik, hogy a világbajnokságot is fekete salakon kellene lebonyolítani. A jól láthatóan felfestett egyenes vonalaktól is tartózkodni kellene.

Sok esetben partjelző sincs és a színjózan játékvezető sem minden esetben reális követelmény. Nyilvánvaló, hogy a BL döntőt is egy darab tintás bácsinak illene levezetnie, hogy a BLASZ IV. középcsapatait ne fogja el a sárga irigység!
Egyértelmű, hogy a Jabulani-t is ki kellene kukázni és helyette szakadt műbőr lasztikkal kellene labdabűvészkedni.
A VB meccseket úgy kellene kezdeni, hogy az esetleges büntetőpárbaj is véget érjen még sötétedés előtt.
A pályák nem mindig vízszintesek, az öltözői fürdőkben (ha vannak!) nincs mindig meleg víz, úgyhogy azt hiszem, hogy a sztárcsapatok stadionjain bőven van még lebutítanivaló.
Ja, és lelátók híján összkomfortos VIP páholyok sincsenek, de egy elveihez ragaszkodó FIFA elnök a nemes ügy érdekében nyilván szívesen álldogálna esőben, szügyig sárban a korlát mellett, miközben a kalapját folklórossá nemesítené másfél kiló ráköpött nyálas szotyihéj.
A bekamerázatlan nézőtéren jólesik az ebéd előtti verekedés is, és bár a felezővonalhoz letett egészségügyi dobozból nem mindenkinek a fejére jut kötszer, de ilyen apróságok nem rettenthetnek vissza senkit egy mélyreható reform véghezvitelétől.
Ne álljunk meg félúton! Ha összefogunk, együtt sokkal könnyebben vissza tudjuk vinni a labdarúgást a kőkorszakba!
Merjünk primitívek lenni!

2 megjegyzés:

  1. Alábbi szavakat mint ex-balhátvéd (olykor kapus) és mint vizsgázott labdarúgó játékvezető írom. Ha a FIFA ismét ezzel a kifogással él, akkor megint hibás az alapvető kiindulási pont. Nagyon egyszerű, hogy miért. Egy adott sportág összes eseményére érvényesek ugyan a sportág elfogadott szabályai, mint kiindulási alap, de ugyanakkor minden eseménytípusra vagy egyedi eseményre készül egy "Versenykiírás" nevű dokumentum is, amely pontosítja vagy felülírja a sportági szabályokat.

    Hogy messze nem csak a videóbíróról van itt már régen szó, annak igazolására hamarosan elküldök egy kis dolgozatot.

    VálaszTörlés
  2. Kösszy, a dolgozatot megkaptam! Továbbítsam a FIFÁ-nak? :)

    VálaszTörlés