2010. május 18., kedd

A mérnök mint közellenség


A világ stresszelt és szükség van villámhárítóra, akin a feszültség kisülhet. Az általában csendben tevékenykedő mérnöktársadalom kiválóan alkalmas az áldozati nyáj szerepére. Csak bűnbak lehet az, aki valódi egyetem helyett csupán műegyetemet végzett…
Ha a Természet épp békén marad, a nyughatatlan mérnök vészmadárkodik: Kár! Kár! Építsünk gátat, mert lesz nagy kár, kár! Szabályozzunk folyót, hogy ne legyen anyagi kár, kár! Ne engedjük beépíteni az árteret, hogy emberéletben ne legyen kár, kár!
Állandóan riogatnak. Szélviharral, árvízzel, földrengéssel, meg közlekedési dugókkal.
Mindent nagyobbra, szélesebbre, erősebbre, azaz drágábbra (ők ezt az állítólagos biztonsággal indokolják – hazudnak! pfúj!) akarják építeni. Egyáltalán, folyton csak építeni akarnak! Na ja, ebből élnek! Undorító, árdrágító mérnök-lobbi!
Szakértelem? Aha! Nehogy már mi, józanul gondolkodó megahastáncosok, zugügyvédek, BKV-ellenőrök, önkormányzati aktakezelők, Vitéz Elővárossy Winnetou-k, frakcióvezető helyettesek, reklámfilmesek, látványpékek, szövetségi kapitányok, kezelőorvosok és gyógyszerészek, cérnavég nyálazók és Avon tanácsadónők, kőfaragók és balett táncosok, celebek és cölibok, tőzsdecápák és adócsalók, raccsoló rádióriporterek és babakocsin is bliccelők ne értsünk sokkal jobban mindezekhez a dolgokhoz (is)!
Persze, metró, meg autópálya! Alagút és völgyhíd! Vízierőmű! Gát, csatorna és víztározó! Víztisztító telep! Repülőtér, ja! Futball stadion, naná! Lakóház! Minek?! Ja, az kivételesen kell, épp költöznénk…
Hmmm… most épp ítéletidő tombol! Minden omlik-bomlik-romlik. Átszakadnak a gátak, elsodródnak az ártéri olcsó telkekre épített villák, nincs hová elfolyjon a víz… Persze, mert a nyavalyás mérnökök nem szabályozták időben a folyót, nem erősítették meg a gátakat, nem akadályozták meg az ártér beépítését, nem emeltek beton partfalat a löszfalak védelmére!!!
Ja, és dől a ház, mert mégsem ásták elég mélyre az alapokat! Jó, jó, én tiltottam meg nekik, de mégiscsak ők a szakemberek, nem?!
Menekülni sem tudunk, mert nincs jó minőségű út. Fertőzött az ivóvíz, mert nem építették meg azt a fránya víztisztító telepet!
Minden mérnök monnyonle, minden mérnök monnyonle!!!
Hű, de jól kidühöngtem magam!
Újjá kéne építeni a házat… Nem tudtok egy jó statikust?

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! :D Persze normális esetben nem a mérnökön kéne spórolni.
    Fontos része az agy is a történetnek.

    VálaszTörlés