2020. június 18., csütörtök

Lirizál és Udar

Lirizál és Udar, a két lírizáló cudar, egy szép nyári napon hirtelen úgy lefagytak, mintha világ életükben Windows XP-k lettek volna. A kék halál állapotában talált rájuk özvegy Rezsicsökkentő Rezsőné Rozsomák Rezsilla betanított rendszergazdasszony. Szerencsére nem esett pánikba, mert ilyen lefagyott közegben a hidegvér megőrzése alapállapotnak tekinthető, úgyhogy egy „Installálom kendteket!” felkiáltással rögvest újraindította a kék kópékat és a két digitális hulla, hopp! már fel is támadt! Lirizál és Udar, e két lírizáló cudar hálából meglírizálták e hősi tettet:
       „Rendszergazdasszonyunk szeme
        Újrahizlalt minket, nem-e?
        Szeme ugye? Nem-e? De-de!
        Ingyom-bingyom ede-bede!”
Azzal segítségnyújtás nélkül röhögve faképnél hagyták a meglírizálástól kocsonyává fagyott, majd levet eresztő rendszergazdasszonyt! Ez nem volt szép! Se tőlük, se a híg özvegy látványa! Sőt, nemcsak hogy nem volt szép, de csúnya dolog is volt mindkettő!
Eközben Lirizálné Udar Usanka és Udarné Lirizál Limbóhinta – Lirizál és Udar ugyanis a kapcsolathiányos tanyasi gyermekkor következtében és közös unokák céljából egymás húgait vették feleségül – önfeledten shoppingoltak, gyerekeket szültek és sétáltattak, főztek, mostak, vasaltak, konditerembe jártak, diétáztak, manikűröztettek és közben bányász sztrájkot is szerveztek, hiszen egy nő egyszerre százfelé is tud figyelni. A bányász sztrájk talán magyarázatra szorul: ez egy szervezett munkabeszüntetés valamiért, ami ok- vagy célhatározó. A két hölgy úgy került az ügybe, hogy anno egy általános iskolai angolórán a „Why are you?” kérdésre mindketten a „Yes I am why are!” feleletet adták és ezt a nem sokkal korábban orosztanárból angoltanárrá átképzett osztályfőnök félreértette, így mindkettejüket a rendszerint diákhiánnyal küzdő Lignit Lajos Vájárképző Szakiskolába íratta be. A képesítést kegyelem kettes alák sorozatával ugyan megszerezték, ám mivel még borsót is jobban tudtak fejteni, mint kőszenet, így útjuk a tárna helyett a bányászszakszervezet sztrájkbizottmányába vezetett, ahol az volt a munkájuk, hogy lehetőleg ne folyjon a munka. Ezt a tevékenységet az állambácsi bőkezűen dotálta, ugyanis a bányák már évtizedek óta csak akkor nem termeltek veszteséget, ha szenet se.
Hát, ahogy így szén híján fafűtésű gőzerővel szervezik a sztrájkot, melynek jelmondata a „Nyolc óra munkabeszüntetés, nyolc óra pihenés, nyolc óra bértárgyalás!”, egyszer csak megpillantják ám szegény özvegy Rezsicsökkentő Rezsőné Rozsomák Rezsilla betanított rendszergazdasszonyt, amint a szétesése után nagy nehezen újra összeállva eszelős tekintettel motyogja maga elé, hogy „Ingyom-bingyom ede-bede?”, majd bosszúszomjas tekintettel eldönti, hogy ezentúl gazember lesz és belevág az illegális szerverkereskedelembe. Hej, mi mindent okozhat a rosszul alkalmazott költészet!
- Hé, öreganyám! - szólította meg a két -né – Nem látta a -né előtti neveink gazdáit?
- Szerencsétek, hogy ezt meg sem hallottam! - köpött feléjük a híg özvegy – A fiúk a bányában dolgoznak!
- Sztrájktörők!!! - kiáltotta a két felbőszült oldalborda és egyenesen a tárnába siettek, ahol Lirizál és Udar bányalégtől mámorosan skandálták a
       „Minden lignitszagú babát
        Szigeteljen vattakabát!”
kezdetű közismert vájárnótát, majd a csillékbe dőlve bányaló ügető versenybe kezdtek. Lirizálné Udar Usankának és Udarné Lirizál Limbóhintának ez már sok volt, és bár elvileg ők voltak a gyengébb nem, a hirtelen kezük ügyébe került szeneslapátok jelentősen módosítottak az erőviszonyokon... Lirizál és Udar később a kórházi ágyon is csak arra emlékeztek, hogy bár amúgy sem emlékeztek semmire, de már a minden elsötétedése előtt is nagyon sötét volt... Jaj, gyerekek, de sötét lett ezen a ponton ez a mese!
Szerencsére a történet itt nem ért véget! A szereplők mindegyike megbocsájtott az összes többinek, mindenki kibékült mindenkivel és mindenki felhagyott minden rosszal és jó útra tért. Dal fakadt a hallgatásból és piros pipacsokkal tűzdelt szép zöld gyep borította el a szívek betondzsungelét... Csak özvegy Rezsicsökkentő Rezsőné Rozsomák Rezsilla betanított rendszergazdasszony fagy le időnként egy-egy pillanatra és mélázik el azon, hogy mi a búbánatos gyíknyavalyát jelent az, hogy „Ingyom-bingyom ede-bede...”

VÉGE

Skandalum! Idióták! Kikérem magamnak, hogy egy ilyen elmeháborodott mese visszaéljen a tisztességben megőszült nevemmel! Mindenkit feljelentek! Itt igazság lesz szolgáltatva!
Tiszteletlenül:
Dr. Ingyombingyom Edebede, nyugalmazott bányaigazgató és bányalóidomár

10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm! Megtaláltam. Javítottam. :)
      Most már helyesen van írva a "manikűröztettek" szó. ;)

      Törlés
  2. Cicaparádé a Lánchídnál magasságokba emelkedik ez a mű, és ott is marad időtlen időkig, hogy kettős csillagként együtt ragyogják be az éjsötét irodalmi horizontot!

    N.B.: A "kegyelem kettes képesítés" alliterációt hivatkozással vagy anélkül, módosítva vagy változatlanul, saját környezeteimben online és rögvaló használni fogom.

    Köszönettel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy cicaparádé azért ne legyen a Lánchídnál - főleg a dagadt macskák létszámát kéretik erősen korlátozni - mert még Karácsony előtt (én annak szeme láttára) beleszakad a Dunába a szerencsétlen!
      A kegyelem kettes kifejezés egyébiránt egy kétségbeesett ápolónő szájából is elhangozhat egy állandóan érte csöngető beteg ágyánál: "Kegyelem, ketteske!!!"
      Viszontköszönettel és Éljen a Párt! :)

      Törlés
  3. Csak annyit írok, megint klassz a produkciód.
    Ennyi fordulattal ritkán találkozni.
    Jókat nevettem!
    Köszi! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Énkösszy! :)
      Elárulom neked, hogy azért van benne annyi fordulat, mert amikor elkezdem írni, még fogalmam sincs, miről fog szólni. Belecsapok, oszt' hadd menjen, amerre akar! Néha (többnyire) még magamat is meglepem vele... :DDD

      Törlés
    2. Ez a tehetség.
      Külön jó, hogy megosztod velünk. :)))

      Törlés
    3. Külön jó, hogy van kivel megosztani! :)))

      Törlés
  4. A Zalkotó a jól bevált hurrikán technikájával gázol át témán és olvasón. Az változatos helyekről kérlelhetetlenül felszippantott téma és olvasó tömegek együtt keringnek megadóan a nagy összevisszaságban. Egy nagy sebességű kamerával lehetne rögzíteni a valóság és a fikció töredékeinek kusza elegyéből sztochasztikusan kirajzolódó nanoszekundumos mintázatokat. Majd ahogy jött, éppoly hirtelen tovább is áll az emberarcú ciklon, a kizuhanó törmelék ismét az utcán hever, az olvasó ájultan pihen, a Zalkotó forog tovább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :DDDD
      Emberarcú ciklon, mi?! Sztochasztikus nanoszekundumnyi őrjöngés, he?! Megint bebizsergett bölcsészbőr alá beültetett ELTE-chip, ugyebár, oszt' hull az elefántcsonttoronyból a mélylélektan, hö?! Vájárjú őrjönging?! Csoda-e, ha forgok a sörömben?! :)))

      Törlés