2023. május 26., péntek

Májusi hőőő...

Betör májusban a nyár már?!
Megszikkad az összes sár vár,
Szétolvad a legó STÁR WÁR,
Bőrünkre leégéskár vár!

Jobban örülnék a fagynak!
Jót tesz az a szürkeagynak,
Ha a rút hők békén hagynak,
S nem érzem a fejem hegynek!

Vulkánhegyként zúgó fej fáj,
Arcom sápadtfehér tejtáj,
Tyű, de serceg rajtam hej, háj!
Támadj mínusz, hajrá, huj-huj!

Hűlj le, május, hűljél te le,
Mint a régmúlt legtöbb tele,
Mínuszokkal legyél tele!
Télért Esdő Ló az TEL-e?

Ehej-csehej, selelele!

„Meg tudom magyarázni! Ez nem az, aminek látszik! Tisztelt bíróság, drága bírónő úr, csak elviselhetetlenül melegem volt kicsinyég! Ígérem, legközelebb nem bántom a májust, csak közeledjen végre a tél! Egyszer megjavulok ééééén, jóóó legyek maaaajd! Ártalmatlan és ártatlan vagyok! Kegyelem!” /F. Endre, büntetlen előéletű budapesti költőgigász/

 „Gyakorlott Frady-olvasók is visszahőőőőkölnek a műben található rengeteg hőőő(kör)ségtől.” /B. Ádám, a költő világegyetemi végzettségű mérnökkollégája/

„Őőő… ez aaa… őőő… mindazonáltal… őőő… legfőőő… őőő… bb… őőő… hőőő…” /Őőőőssy Őőődőőőn, főőőispááán/

„Hogyha ló lenne a hő,
Azt mondanám neki: Hőőő!
Meg is állna rögvest ő
Ruszos akcentussal: Чтő?!”
/Szusi Szása, japán-orosz időjárás-mágus cowboy/

„A költő olyan könnyedén táncol át bokorrímből kancsalrímbe és vissza, mint vodkával doppingolt szovjet balett táncosnő a hattyúk tava egyik partjáról a másikra, miközben szalonnabüdösen izzad, mint a májusfa gyümölcsével jóllakott volgai hajóvontató a folyó déli deltájában. A mű végén megjelenő eszperente kurjongatás a katartikus metamorfózis és a delírium tremens elegyének minősített esete. Frady Endre verse legalább annyira esélyes az irodalmi Nobel-díjra, mint özv. vitéz Drabacskay Gyurgyalagné Csofánki Debella nemrég megjelent Kese lovam, egyél akciós zabot, vagy nyereg alá puhítalak! című akciólírája. Vegyék, vigyék, olvassák!” /Beszt Zellerné Eladássy Lista, a Sóvárgó Olvasókat Katarzisba Kergető Kiadó (SOKKK) hatásvadász ügyi főelőadója/

A nyitó vers folytatása:
Hűljél május, hűljél te le,
Mínuszokkal legyél tele!
Nappal legyen bősz sötétség,
Éjjel szikrázón süssön a Nap.
Na, de ez mind lágy semmiség,
Lábfejemen legyen kalap.
Szürkeagyam eltünedez,
A munkámnak nem hasznos ez.
A fejemet érzem hegynek,
Száznak látom a Hiszekegyet.”
/Nyuggerapó, a költő legszépkorúbb és legkalaplábúbb kommentelője/

„Nyuggerapó kalaplábú,
Vicces kedvű, nem tör rá bú;
Hiszegyet hív hiszekszáznak,
S engem röhejgörcsök ráznak!”
/Rekeszizom Rezsőné Rigófütty Rezsilla, a Röhögve Emelkedjünk Csomolungmáig Csodacsapat (RECCS) kalaptalan lábú edzőnője/

„Van erre egy szép magyar népdal:
Télen nagyon hideg van,
Nyáron nagyon meleg van.
Soha nincs jó idő,
Mindig esik az eső.”
/M. András, a költő legállandóbb és legnépdallantóbb kommentelője/

„eM úr egyszer itten van,
eM úr másszor ottan van,
Soha sincs helyben ő,
Agyra gyúr és fejbe’ nő.”
/Népdal Nándor, elmerengető személyi edző és agyalapi irigy/

„Ejnye-bejnye, hüje május,
Túl a kríziseden má’ juss!”
/falfirka a Magyar Állami Jóidőt Utángyártó Sufnituningilda (MÁJUS) homlokzatán/

„Mi ez a bicskanyitogató semmitmondás, ez a túlfűtött izzadságszag?! Frady Endre, az irodalom káposztafejű Mekk Mestere kulturálatlanul megnyalta a show-t és rögvest maga alá verítékezett! Ha szegény anyám májusban szült volna, akkor most feljelenthetném ezt a morális taknyot születésnap gyalázásért, és a döntő bizonyítékként benyújtott förmedvényvers olvastán nincs az a rögtönítélő vérbíró, akinél megúszná szigorított életfogytiglani szabadságvesztésnél kevesebbel! Skandalum! Statárium! Sújtóbomba!” /Puzsér Róbert, kritikus és vérszagra gyűlő éji vad/

„Amikor időnként felugrom a Nap felszínére, akkor 5500°C-os hőségben fejem belőle a naptejet olyan intenzitással, hogy szegény Nap beleizzad. Mérsékelten mélymagyar májusi műmájer marhára megmurdelne!” /Chuck Norris/

15 megjegyzés:

  1. "Hő-sök vagyunk mink,
    Hősokkban gatyánk rohad
    Lehervad még mi csüng is.
    Elhagyom fa(kabát)omat."


    Ez felvezető idézet volt kóros referátumomhoz Özvegy Anti Góné Delikvensszekvenciák ecetes borban című SZTK keretes féllábon forgó operettkolosztrumából.

    Legmélyebben tisztelt Művész úr ,kinek szavaiért olly hőn tudok rajongani.

    Miután májusi hajnalban felolvastam páromnak ismét napsütötte csúcsokra törő agymenését, mit ahogy tudjuk jól a Sáfkány utcai panelban izzadt ki magából, engedje meg hogy leges legmélyebb tiszteletem jeléül (minek mértékegységét Celsius skálán mérve csak a sarki hőhöz lehet hasonlítani), utólagos engedelmével alábbi döbbent böffeneteimet szösszentem irodalmi parnassusként fölém magasodó piedesztálja talapzatánhoz:



    1. Az első pontot csak magyarosan tudom kifejteni, elnézést hogy ezzel most már össznemzeti populizmusmixelőben kvázi kötelező fősodorgyakorlatként egybeérlelt keresztény érzékenységünket sértem: k*****ra kiba***ttul igaza van művével, hogy cseszné meg a mindenhőtó (hőt = 6) !

    Tegnap olyan k******** sz***l voltam ebben a k**** melegben hogy teljesen egyet tudok érteni soraival. Azért nem mondom hogy bele tudom élni magam mert hajnali 4:00 van és rohadtul nem akarom most beleélni magam megint ugyanabba a helyzetbe mert most végre egy kicsit hűvösebb van talán.

    VálaszTörlés
  2. 2. Nagyon csíptem az őrmezői lakótelepet mert emberléptékű. Mégis el kellett menekülnöm onnan már 20 éve mert egy ilyen nyáron már annyira rosszul voltam hogy nem bírtam volna felnevelni kis családomat hanem már egy fémtepsiben hűsölnék hősülnék helyett. Hogy egy klasszikust idézzek, akit már egyszer idéztünk beszélgetésünkben (tehát szerénységemet), nem lennék a panelban el.... ;)



    3. Hogy stílusos legyek, szívem melengeti amiket ír, mert életem legmeghatározóbb művészét Nagy Lászlót a sámánisztikus gigászt idézi számomra több oldalról is.

    Ön N. Agy László is lehetne. Besssssenyő Pista közös bátyánk jelzésrendszerében ez annyit tesz hogy nagyon nagy László is lehetne....



    Idézi nekem őt, akinek több csodálatos verse is idevág egy nagyon minimálisan komolyra ordítva most a szót.



    Alias: „Asszonyfejű felleg”, továbbá illetve mindazonáltal „A vak remény”



    című csodálatos versekre gondolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Országunk nem NAV-talan,
      Így e remek Névtelen,
      Akinél épp időzök,
      Tisztelettel adózik.
      :)

      Törlés
    2. E névtelen hősöd épp Tuulella Sisuste tán?... Ki túlél e kies pusztán?

      Törlés
    3. Puszta véres, nem csak kies,
      Ha rá gépből rozmár kies'

      Törlés
    4. Hát ez besza... Ez besza... (Trade Márk bajorimi)! Még itt is adóznom kell, nem hittem el, mi ide kikerül, sarcot ki nem kerül? S arcot vágjak hozzá jót? Adjatok egy gyorsvágót!

      Törlés
    5. Ez a sarc lesz a végső! :)

      Törlés
    6. Mester! Folytathatnánk napestig, egész Mohács elestig. Immár soraim zárom, nem gyün migráns határon. Által... E felütős rím kifejtett az ihletből, a géniusz előtt busa főt hajtva búcsúzom mára.

      Törlés
  3. 4. Alvászavaros vagyok, hajnalban mindig fent vagyok , aztán meg akarok halni pláne a melegtől ami mostanában van. Ezért most itt az első hajnali pisilés után. Igencsak férfias virtus.



    5. Semmi más alkohol csak a vodka ami lazítja bennem a hő pánik érzését. Még az imádság sem segít pedig szoktam imádkozni bár mondjuk nem ezért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kis vodka, egy kis ima,
      Belső hőből lesz hűs zima.
      :)

      Törlés
    2. Yesss! (...ussom)

      Törlés

  4. 6. Ne ötöljünk - hatoljunk tovább, hatoljunk a műalkotás lényegi meglátásai mélyére:



    A te szürkeagyadnak Fraddee maestro, már sajnos semmi sem fog jót tenni: Hiába hűtöd le, egy lángoló géniusz maradsz!

    Kivételes eset, de művedet a bírálatok felülmúlják. Az utóbbiban foglaltak mélyebb nyomot hagynak. Szolgáljon mentség Endre , na jó rendben van, tudom, azokat is ugyanaz a szürke nagy agy szülte. A de bellás rész és csak Norris mi legjobban bejön nekem.



    Lábjegyzetként megjegyezném nem tudom hogy tudtad e:



    Láttál e már hörcsögöt mi szörp szirupot szörcsögött? Szőrös hörcsög szörpöt szörcsög , rátörnek a hörcsög görcsök.



    Ez így eléggé RECCS-e netesen hangzik. Pedig a málnaszörp engem hűsíteni szokott de ezzel is baj van:



    Ugyanis jó ital a málnaszörp, szereti is minden törp. Tudjuk jól a törp az törpe, kérdés hogy a szörp az szörp-e.



    Sajnos számomra rohadtul keserű és fájó társadalmi igazságot tár fel e rendkívüli zsenialitású és ritka műfajként megjelenő költői kérdés című műalkotás. Ugyanis rendes málnaszörpöt már nem tudok venni mert szar édesítővel csinálják mindegyiket hogy rohadjanak meg. Nyelvünk csűrője-csavarójaként működő mesterként tudjuk, a szörp az a szirup szó rövidítése lenne, ami kifejezetten arra utal hogy egy besűrített cukros léről beszélünk, hát a rohadékok már ezt is kilopják belőle, amiről most kivételesen nem Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc hanem Puzsér Róbert tehet. Neki már az anyukája is hamis cukrot rakott a szörpjébe, ez tisztán látszik a gyereken, amilyen megkeseredett tud lenni.



    De azért tárgyald művedhez zseniális böffen-e tett verejtékezett ki.



    Hőn szeretett és tényleg mélyen tisztelt művész úr , remélem hogy elég műmájer hűsítő sorokat sikerült ide pislantanom. Míg ezt írom, lassan kiderül az ég is és megint kezdődik a hőguta. Hogy Dűne rám a jegesmedve.


    Ha nem lenne olyan buzeráns a világ, mint amilyen, akkor most gyerekkoromban tanult kedves sorral búcsúznék, ami az alábbi:


    Meleg baráti üdvözlettel Kígyósi Attila Széllelbélelt, alias Tuulella Sisustetaan

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen hosszú művésznévből csak az aliast tusom megjegyezni! Csak össze ne keverje valaki az aljassal! Nem mindegy, hogy Aljas éljen vagy alias Alien! :)

      Törlés
  5. Amúgy finn nyelvben ül e név, de fejtörés nekik is. Tehát csak kemény kobak minek való. No mentem enni. Halló hol a haló?....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Joka tapauksessa tämä nimi on suomeksi, mutta se on heillekin päänsärky. Joten, mitä varten ne ovat? Menin syömään. Hei, missä kala on? :)

      Törlés