2012. április 8., vasárnap

Kályhagyári évszakok

(megzenésítendő dalszöveg)

Nyár van újra, nyár!
A Balaton csúcsra jár,
Szabadság miatt a kályhagyár
Alig termel már.

Tél jön, szörnyű tél!
Jaj, jegesen bőg a szél!
Kályhagyár megint bőséget él,
Éhkopptól se fél.

Ősz van közben, ősz!
Avarban oson a csősz,
Csúzlizok, elkap, kérdezi bősz
Tekintettel: Lősz?!

Tavasz nincs sehol?
A szerelem hol dalol?
Kályhagyár csősznője tudja jól,
S csősz után lohol.

Dalnak vége már,
Boldog a csősz házaspár,
Kályhagyár csillagos égre vár,
Kell egy hőhatár.

10 megjegyzés:

  1. Hát erről az évszakosról ez az örökzöld Sickratman jut eszembe Béla báról, megzenésítve persze, van benne csősz is meg minden:
    http://www.youtube.com/watch?v=0JsD3RrbZL4
    de az Isten szerelmére, nehogy meghallgassátok véletlenül :) Én szóltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meghallgattam, és bár az ének annyira el volt maszatolva, hogy a szöveg max 2/3-át (lásd: fülkeforradalom!) értettem, meg kell mondanom, hogy nem volt sokkal szörnyűbb, mint ha én énekeltem volna... :)

      Törlés
    2. Jó kis népzenei alap. Még azt is el tudom képzelni, hogy a nótát a XX. elején gyűjtötte Kodály Zoltán vagy Bartók Béla, mikor falura jártak népzenét gyűjteni. Esetleg már Vikár Béla fonográf gyűjteményében is szerepelhetett.
      De hát ugye mégsem volt ildomost ezt vagy ennek egy feldolgozását belerakni a Kodály-féle magyar zenei köznevelés koncepcióba.
      Hoffmann Rózsa dobott volna egy hátast.

      Törlés
    3. Ez Frady Endre gyűjtés... Órákig kellett püfölni a parasztbácsikat, mire hajlandóak voltak fonográfba nyekeregni... ;-)

      Törlés
    4. Ez az a gyűjtés lehetett amikor a vidám történeteket is gyűjtötték? Azt ismeritek? :)

      Törlés
    5. Grimpix, mesélj, melyik vidám történetre gondolsz?
      Frady, a parasztbácsikat nem kell órákig püfölni, meg lehet őket kínálni pálinkával/cigarettával, esetleg némi pénzt felkínálni. Ha tényleg püfölték őket, akkor már értem, honnan ered a rengeteg sirató ill. búskomor, jajveszékelő nóta.

      Törlés
    6. Hát a pálinkás az egy másik mese :) amikor János bácsi olvas, de ez a történet most arról szól, hogy az etnomókusok mikrofonnal nyaggatják János bácsit, meséljen valami vidám történetet a falu életéből. Há, mondja az öreg, ecce elveszett a Jóska bá kecskéje. Ment az egész falu a keresésére s vittünk egy csomó bort, s mire megtaláltuk egész becsiccsentettünk s így hát mind meghágtuk a kecskét. Hááát ez nem lesz jó, kérik, mondjon inkább egy másik vidám történetet, amiben nincs kecske. Háááá, mondja az öreg, eccer elveszett a Sárika az Ákos bá felesége. Mentünk mind a keresésire s ittunk is jócskán, s hát amikor megtaláltuk... Jajj, ez se lesz jó, nem ér semmit a felvétel, tudja mit János bá, inkább meséljen egy szomorú történetet. Háááát, az úgy volt, mondja, hogy egyszer... elvesztem....

      Törlés
    7. Joóóóó!
      Én egy másik történetet ismerek a kecskével:
      http://www.youtube.com/watch?v=QRRb9gwdh60&feature=related
      Grimpix, jöhet a pálinkás mese is!

      Törlés
    8. Há nyaggatják megint székelybácsit az újságírósok , hogy mesélje el egy napját. Mondja az öreg, hogy felkelek, megiszok két-három feles oroszhegyi pálinkát, aztán ennök adok a disznyóknak, aztán megint megiszok két felest... Hú bátyám, ez így nem lesz jó, ezt így nem lehet leírni az olvasóknak, inkább mondja helyette, hogy elolvas egy könyvet. Na jó, felkelek elolvasok pár könyvet, aztán kimegyek a mezőre s szántogatok amíg megint megnő a tudásszomjam. Na akkor leheveredek az árnyékba s elolvasok 4-5 könyvet. A sok olvasásba bele is szédülök, ezért alszok egyet. Mikor felébredek, bemegyek a faluba a könyvtárba, ahol már vár Pista. Együtt olvasunk amíg a könyvtár bezár. Utána meg átmegyünk a Jóskához, mert neki van nyomdája...

      Törlés
    9. Éljenek a székely bácsik, meg a tőlük gyűjtött kárpáti jajongósok! :)))

      Törlés